Guld eller sandkorn

Att leta Guldkorn, att fokusera på det som är positivt och de som eleverna kan tror jag är något som många pedagoger arbetar efter. Vi lyfter det eleverna gör bra och försöker få dem att se allt de faktiskt kan istället för att leta fel och förtydliga dessa. Att leta efter sandkornen blir så trist och leder till att eleverna tappar tron på sig själva.

Men hur är det kollegor emellan och framförallt i skoldebatt och från myndigheter? I sociala medier diskuteras det mycket nu att släppa Jante och lyfta alla goda exempel. Jag tror vi på min skola kommit en bit på väg, vi har haft lärsamtal där vi diskuterat Jante och hur vi lyfter varandra, vi praktiserar det i stor utsträckning, men vi behöver påminna oss om det och inte falla tillbaka i att leta fel eller påpeka detaljer istället för att se helheter och berömma goda försök och ansatser.

Hur ser det ut med våra myndigheter, det här är fel, det här är era svagheter, det pekas på brister och vad vi inte kan eller inte gör. Jag menar inte att vi inte ska få kritik men för att orka lyssna på kritik och kunna ta den till sig och bearbeta på ett bra sätt tror jag att det är lika viktigt att vi får beröm för det vi faktiskt gör bra. Det är minst lika viktigt att inte tappa bort sina bra sidor i förändringsarbetet. Vad är det som är våra styrkor vare sig det handlar om enskilda pedagoger, arbetslag eller skolor. Styrkorna behöver vårdas, få gro och utvecklas även de….

Det är dax att skolmyndigheterna även de tar fram och visar på goda exempel och beskriver vad vi lärare och skolor i Sverige faktiskt är bra på. Vi behöver det för att inte tappa bort styrkorna på vägen i förändringen… och för att orka fortsätta utvecklas och förändra…

Annonser

One thought on “Guld eller sandkorn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s