Social medier i livet och i skolan

Läste häromdagen ett tänkvärt och välskrivet (beskrivet) inlägg av Sara Mörtsell . Där hon berättar om hur hon och hennes SvA elever arbetar i skolan med hjälp av Facebook och hur hon enkelt kan följa upp det en annan lärare gjort med gruppen.

Jag har funderat lite över vårt eget arbete med Facebook på vår skola, förra hösten skapade vi FB-grupper i våra dåvarande 9:or, de använde grupperna väl, delade med varandra, frågade om tester uppgifter och de hjälptes åt. Tänker att det är så grupperna ska fungera, eleverna, föräldrarna och lärarna hjälpsåt att hjälpa varandra. Vi kan påminna om information och speciella aktiviteter. En fråga som kommer upp då och då är ”de som inte har FB då”. Informationen går hem via papper eller mail som förut, detta blir en extra källa där det ofta finns att plocka fram eller fråga en kompis. Blir en lärare sjuk kommer information här snabbt… förut fanns inte den kanalen, möjligen någon telefonkedja.

Skolan har även en övergripande FaceBook sida där vi delar vad som händer i skolan. Sidan har två syften dels att sprida information till elever, föräldrar och utomstående, men även att ge eleverna möjlighet att ta del av det som händer i andra arbetslag på skolan, att skapa en vi känsla.

Det är även att finnas på socialamedier och möta ungdomarna där. Väldigt få inlägg har vi behövt ta bort, däremot kan det vara en viktig diskussion om vad som är lämpligt att diskutera i en grupp och vad som är bättre att ta öga mot öga. Det är viktigt att faktiskt ta diskussionen om hur man skriver i sociala medier, det är här de uttrycker många av sina åsikter.

En reflektion från min privata FB, häromdagen dök det upp en video i en grupp, Videon visade en del oönskade saker som en person gjort. Videon var ett antal år gammal och en kort sekvens, frågan är ju vad som föregått händelsen, vad hade personen för syfte med det den gjorde och att det dessutom fanns många som tittade på händelsen och inte reagerade, är en FB-grupp rätt forum att publicera detta utan att personen som pekas ut får chansen att delta i diskussionen som genast blossar upp. Jag tänker att det är viktigt att vi har diskussioner med våra ungdomar om konsekvenser av det vi säger och skriver oavsett om det handlar om olika nätforum eller öga mot öga. Det handlar om att använda nätet och alla möjligheter på rätt sätt, lika viktigt som att vara schysst öga mot öga.

Vår Rektor pratade i veckan på TeachMeet Norrköping om Sociala medier =IRL, väldigt sant sociala medier är verkliga livet speciellt för våra ungdomar och där behöver vi vuxna finnas. Kan skolan och lärare dessutom vinna saker, hitta lärande och sprida information genom den är det kanon.

I våra klassgrupper och på skolan sida finns lärare, elever, rektorer och föräldrar, vi kan mötas på samma arena.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s