Hur ska vi hitta fram…

Hur ska vi hitta fram? I skolan pratar vi om att kasta ut Jante, att våga och vilja dela med sig av det vi tycker att vi själva och våra kollegor gör bra. Men det är svårt, det är svårt att tro på det man gjort, svårt att tro att någon vill ta del av det och faktiskt vill använda det. Men genom att dela såväl väldigt goda som ibland mindre goda exempel stöttar vi varandra och utvecklas. Att vilja glädjas med varandra och ge stöd när det känns tungt. Jag tror att om vi delar med varandra och använder alla exempel för att utvecklas kommer vi tillsammans skapa en bättre skola för alla. Vi delar på arbetet och utvecklar arbetssätt och lärande tillsammans. 1+1 blir väl 3?

Tänker att det är likadant med eleverna, de behöver stärkas för att våga stå upp och lyfta sina egna styrkor och förmågor. Skolan måste arbeta för att hitta varje elevs sätt och varje elevs styrkor. Eleverna måste våga dela med varandra och tillsammans utvärdera, reflektera förändra och förbättra. Jag tror eleverna i vissa lägen kommit längre här än vi vuxna, men ibland smyger det sig på dem, de vill inte att andra ska ta del av feedback de fått och de vågar inte visa upp. Skolan behöver tidigt bli bättre på att diskutera med barn och ungdomar om olikheter och då med fokus på det var och en är duktig på….

Kanske kan det arbetet leda till att vi i vuxenvärlden vågar stå upp för det vi tycker att vi gör bra, för våra prioriteringar och kunna förklara varför vi resonerar som vi gör utan att det uppfattas som att man trycker ned någon annan. Vi måste lära oss att berömma oss själva och inte uppfatta omvärlden som ett hot.

Ett citat på vägen ”om du kan tolka något på två olika sätt, tolka det alltid ur den positiva synvinkeln för det är mest troligt menat så”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s