Att hitta tid

Denna ständiga fråga om tid….. tid är det vi har mest brist på av allt tror jag och tidsbristen eller i alla fall diskussionen om den, tar energi ifrån oss….. Vi vill ha mer tid för våra ämnen och undervisning, vi vill ha mer tid tillsammans för planering och samtal, vi vill ha mer tid för att …. ja, det mesta vill vi ha mer tid till…. Jag känner att lite väl mycket tid försvinner till att diskutera frågan om tid med fokus på tidsbrist.

Vad kan vi göra för att skapa tid? Ibland upplever jag att jag tror att jag skapar tid men att göra något snabbt och lite slarvigt kan istället ge resultatet att jag måste göra om, förbättra eller förändra och tidbesparingen blev istället helt tvärtom. Ett gott förarbete leder till tidsbesparing i slutändan, planeringen håller eller responsen blir mer rätt och ger den effekt vi önskar.

Ett exempel är att arbeta med en bra planering som håller ihop, mål, arbetsuppgifter och bedömning, den tar lite tid och energi att skapa och sy ihop men när arbetet väl är igång sparar det tid, jag kan fokusera på undervisning och målet.  När planeringen och undervisningen  är genomförd handlar det som att bedöma, att lägga lite tid på några bra formuleringar underlättar och sparar tid när jag ska ge feedback och feedforward till eleverna på det de har presterat och lärt.

Att skapa tid för att mötas och samtala sparar tid för vi undviker att det uppstår konflikter på grund av att vi inte hinner prata med varandra eller är för stressade och misstolkar varandra.

Tid är inte enkelt…. men det är i slutändan bara vi själva som kan ansvara för vår tid, vara rädda om den och fördela vår tid och energi. Våga prioritera det som är viktigt, våga sätta punkt och vara nöjd med det som var rimligt.

Det blir mycket lättare att orka och ha tid när vi har duktiga, raka och hjälpsamma  kollegor. I slutändan är vi, var och en ansvariga för oss själva, vår tid och att prioritera för att vi ska må bra.  Lisa Tilling menar att den viktigaste personen i mitt eget liv är mig själv. Mår inte jag bra är jag ingen bra mamma, livskamrat, vän, lärare eller kollega.

Ta hand om dig själv, våga prioritera din tid och var nöjd med resultatet. Det jobbar jag med att bli bättre på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s