….profilvecka på Ektorp, lust, glädje och lärande….

Denna veckan har vi profilvecka på Ektorpsskolan, eleverna har valt profiler utifrån intresse och det ingår i elevens val för dem. Att lägga elevens val under en vecka per termin känns helt rätt, eleverna och pedagogerna kan lägga annat åt sidan och fokusera på sin profil och kunna påbörja och avsluta projekt utan att det blir sönder hackat. Jag är själv engagerad i skolans hälsoprofil, inför varje vecka brukar vi som arbetar med hälsoprofil tänka utifrån två perspektiv. Ett att ha något tema för veckan exempelvis friluftsliv, ute, eller som denna veckan paralymics. Två att eleverna ska kunna visa och utveckla så många förmågor och kunskapskrav från idrotten ( Hkk och biologi ibland även andra ämnen) som möjligt för att ha chansen att påverka sitt idrottsbetyg under de olika passen. Därför brukar vi se till att dans och simning ingår i någon form åtminstone en gång per år. Vi lägger även in orientering och friluftsmoment som är specifika krav i idrotten.

Denna vecka har vi tema paralympics, en kollega har berättat om sin golfkarriär och hur han fick se möjligheter istället för hinder för att kunna spela golf med sitt medfödda funktionshinder. Eleverna har fått testa goalboll och kälkhockey samt arbetat med en teoriuppgift och sett film som fokuserar på utanförskap och olikheter.

Att få möta ungdomarna under en vecka som denna är inspirerande, jag får chansen att möta dem i nya sammanhang och de har möjlighet att dels visa sina förmågor inom idrott, hemkunskap och biologi men de får även nya chanser. Veckan skapar intresse, nya upplevelser att prata om och ger nya insikter och erfarenheter. Någon elev visar att hen når kunskapskraven som ställs och kan få betyg i idrott andra imponerar på andra sätt.

Genom att vi delar i socialamedier och främst via skolans FB-sida kan jag följa det som händer i andra profiler med. Jag ser våra IT-elever programmera, kan ta del av filmer från film-profien, kan följa hur textil-profilen skapar för att skänka till Lettland, hur de i bild målar tavlor efter olika teman, hur musikprofil eleverna fått träffa Janne Schaffer. En vecka som denna blir något på riktigt, vi får chansen att vara tillsammans och göra färdigt ett projekt, lära tillsammans elever och pedagoger. Profil-veckan på Ektorp är väl investerad tid där eleverna får möjlighet till fördjupning och att bli mer expert på något område. Att det sen drar med sig att de visar och når kunskapskrav det är bara en bonus.
Jag är tacksam att jag får dela denna vecka med mina elever och mina engagerade kollegor både IRL och genom sociala medier.

Vill du se mer av det vi gjort?!

Janne Schaffer besöker Ektorpsskolan

Kika i vårt FB-flöde (du behöver inte ha FB-konto för att se sidan)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s